هیستروسکوپی دستگاهی است با قطر بسیار کم، دارای نور و دوربین می باشد. این روش کمک می نماید که تا قسمت داخلی رحم با دید مستقیم مورد بررسی و مشاهده قرار گیرد. مشاهده قسمت های داخلی رحم توسط متخصص زنان و زایمان همراه با ابزار مخصوصی بنام هیستروسکوپی انجام می شود. این روش کمک بسیاری در تشخیص بسیاری از بیماری های می کند.

جراحی-هیستروسکوپی

هیستروسکوپی سرپایی (OPH) چیست؟

هیستروسکوپی سرپایی یا OPH یک روش تشخیصی و درمانی است که به بررسی و تشخیص فضای داخل رحم می پردازد که پس از تشخیص این امکان را ایجاد می نماید تا متخصص زنان مشکلات رحمی فرد را برطرف و درمان نماید. در طول این روش تشخیصی ابزار هیستروسکوپ با قطر کم از دهانه رحم عبور کرده و به فضای داخلی رحم وارد می شود تا در نهایت تشخیص با دقت بسیار بالایی از طریق دوربین های کوچک این ابزار صورت گیرد.

دلیل انجام عمل هیستروسکوپی چیست؟

از دلایل انجام اعمال جراحی با هیستروسکوپی دید مستقیم حفره داخلی رحم می باشد. انجام جراحی با هیستروسکوپ این امکان را به پزشک می دهد تا درمان و تشخیص را با دقت بالایی انجام دهد و تمام مشکلاتی را در همان لحظه تشخیص داده تا بلافاصله درمان صورت گیرد.

اقدامات قبل از جراحی هیستروسکوپی

پیش از هر یک از اعمال جراحی معاینه و بررسی توسط پزشک یک امر ضروری است. بیمار می بایست تمامی داروهایی را که مصرف می نماید به پزشک اطلاع دهد تا در صورت لزوم اقدام لازم نظیر جایگزینی یا حذف آن دارو انجام شود.

داروهایی نظیر آسپرین و ضد انعقاد بایستی قطع گردد و سپس بررسی های لازم انجام شود. همچنین بیمار در صورت ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی به متخصص بیهوشی ارجاع داده شود تا در صورت لزوم اکی قلب از بیمار گرفته شود.

چگونگی انجام عمل هیستروسکوپی

انجام جراحی هیستروسکوپی تحت بی حسی موضعی یا بیهوشی عمومی قرار می گیرد. دهانه رحم با استفاده از ابزاری بنام اسپکلوم باز نگه داشته می شود و سپس دستگاه هیستروسکوپ وارد دهانه رحم می شود. در طول جراحی فضای داخلی رحم با گاز یا آب پر می شود. وجود مایع یا گاز در فضای داخلی رحم دید دقیق تری را به جراح می دهد.

سپس پزشک از طریق مانیتور فضای داخلی رحم را بررسی می نماید. لازم به ذکر است که جراحی هیستروسکوپی بسیار کوتاه بود و مدت زمان انجام جراحی در افراد بسته به مشکلات آن متفاوت می باشد و از بین پنج تا چهل و پنج دقیقه متغیر می باشد.

در نهایت بیمار می تواند پس از چند ساعت تحت مراقبت ترخیص شود و به محل سکونت خود بازگردد.

عوارض عمل هیستروسکوپی

هر یک از اعمال جراحی می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. البته عوارض جراحی شامل دو دسته می باشد، عوارضی ناشی از جراحی همچون پارگی رحم که به دلیل عدم مهارت و تجربه کافی پزشک اتفاق می افتد به همین منظور برای پیشگیری از بروز چنین عوارضی می بایست قبل از اقدام به جراحی در انتخاب متخصص زنان خود دقت لازم و کافی را داشته باشید.

عوارض دیگر که پس از اعمال جراحی اتفاق می افتد جانبی و موقتی بوده که ظرف مدت زمان بسیار کوتاه برطرف می شود. از این نوع عوارض می توان به تاثیرات بیهوشی اشاره نمود.

هیستروسکوپی

خطرات عمل هیستروسکوپی

در صورت آنکه جراحی در مراکز درمانی معتبر تحت نظر متخصص زنان و زایمان با تجربه انجام شود خطرات را می توان به حداقل رسانید. به طور معمول تمامی خطرات توسط افراد غیر متخصص و در مراکز درمانی نامعتبر اتفاق می افتد. در صورت رعایت این عامل هیچ گونه خطری بیمار را تحدید نخواهد کرد.

دلایل انجام هیستروسکوپی چیست؟

شایع ترین دلیل انجام عمل هیستروسکوپی، سیکل قاعدگی طولانی مدت و سنگین تر از حد طبیعی و خونریزی های در بین فواصل دوره های قاعدگی می باشد.

شما همچنین ممکن است در این شرایط به این روش نیاز داشته باشید:

  • غیرطبیعی بودن نتایج تست پاپ اسمیر
  • خونریزی های پس از دوران یائسگی
  • بیماری های فیبروئید، پولیپ و زخم های رحمی
  • سقط جنین
  • مشکلات بارداری

آیا هیستروسکوپی درد دارد؟

جراحی هیستروسکوپی تحت بیهوشی انجام می گردد لذا در حین انجام جراحی بیمار هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد. درد پس از جراحی بسیار خفیف همانند دردهای قاعدگی می باشد، که در چنین شرایطی بیمار می تواند جهت تسکین از مسکن ها استفاده نماید.

مزیت های عمل هیستروسکوپی

مزیت جراحی هیستروسکوپی بسیار زیاد می باشد این جراحی امکان تشخیص دقیق و درمان با دید مستقیم را به پزشک می دهد.

همچنین می تواند یک روش درمانی جایگزین برای جراحی کورتاژ تشخیصی باشد. علاوه بر این موارد بسیاری از بیماری ها و مشکلات رحمی را می توان با انجام این جراحی با دقت بسیار بالا تشخیص و درمان نمود.

درمان نازایی با هیستروسکوپی

درمان مشکلات رحمی همچون پولیپ رحم، چسبندگی های رحمی که مانع از لانه گزینی می شود، می تواند سبب نازایی شود که درمان این گونه بیماری ها با هیستروسکوپی قابل درمان است.

مراقبت های بعد از عمل هیستروسکوپی

مراقبت های پس از اعمال جراحی تاثیر بسزایی در نتیجه جراحی خواهد داشت. اما از آنجایی که جراحی هیستروسکوپی سرپایی بوده و بیمار از لحاظ جسمی شرایطی خوبی خواهد داشت و می تواند پس از چند ساعت ترخیص شود.

به طور معمول پس از جراحی هیستروسکوپی بیمار می بایست به مدت یک تا دو روز استراحت نموده و سپس به انجام فعالیت های روزمره خود بپردازد و مهمترین عاملی که فرد می بایست پس از جراحی بدان دقت داشته باشد عدم برقراری تماس جنسی به مدت سه هفته خواهد بود.

برخی از بیماری هیچ گونه نیازی به استفاده از مسکن ها نداشته اما برخی دیگر از آنان به دلیل داشتن احساس درد می توانند از مسکن ها استفاده نمایند.

مصرف آنتی بیوتیک به مدت سه تا چهار روز به منظور پیشگیری از ابتلا به عفونت پس از جراحی ضروری خواهد بود.

دوره نقاهت عمل هیستروسکوپی

دوره نقاهت جراحی هیستروسکوپی بسیار کوتاه است و فرد می تواند پس از دو تا سه روز استراحت نسبی به فعالیت اجتماعی خود بپردازد.

کلام آخر

عمل هیستروسکوپی یک روش تشخیصی و درمانی بسیار دقیق است که این امکان را به جراح می دهد تا در زمان جراحی با تشخیص دقیق اقدام به رفع و درمان بیماری نماید. زمان مناسب انجام این جراحی یک هفته پس از اتمام سیکل قاعدگی می باشد.

دکتر افسانه مهرنامیمشاهده نوشته ها

دکتر افسانه مهرنامی بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان و نازایی - فارغ التحصیل ازدانشکده علوم پزشکی ایران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسواتس آپ