غربالگری دوران بارداری

آیا در مورد غربالگری دوران بارداری چیزی می دانید؟

افرادی که سابقه بارداری را ندارند، نمی دانید چه حس شگفت انگیزی است که تغییری بسیار در سه ماهه اول بارداری را لمس یا مشاهده می کنید، این تغییرات به قدری با سرعت اتفاق می افتد که حسی ناب از زیبایی خلقت، به خصوص برای مادران ایجاد می شود.

زنان باردار گاهی اوقات قبل از انجام تست و آزمایش های قطعی برای تشخیص بارداری متوجه تغییارت هورمونی و فیزیکی خود می شوند. اما در عین حال بایستی برای درباره چیستی و چگونگی غربالگری دوران بارداری اطلاعات و آگاهی کسب نمود و برای داشتن دوران بارداری بهتر و فرزند سالم آن آزمایش ها را انجام دهند.

غربالگری دوران بارداری

غربالگری دوران بارداری

آزمایش غربالگری دوران بارداری چیست و چگونه انجام می شود؟

به طور کلی تمامی آزمایشات غربالگری به وجود بیماری های مادرزادی و یا احتمال وجود آن ها در جنین خاتمه پیدا می کند، اغلب غربالگری های دوران بارداری به صورت غیر تهاجمی انجام می شود، به این معنا است که برای انجام آن ها نیازی به برش و شکاف نیست و با پیشرفت علم و تکنولوژی در زمینه تجهیزات و استفاده از دستگاه های حرفه ای امکان مشاهده و بررسی درون بدن و جنین را فراهم می کند.

آزمایشات غربالگری معمولاٌ مخصوص سه ماهه اول یا دوم بارداری است و در صورت نیاز در سه ماهه سوم بارداری جهت بررسی های دقیق تر آزمایشاتی انجام می شود. در ادامه پس از این که نتایج حاصله از غربالگری در این دوران مثبت اعلام شد برای رسیدن به پاسخی مشخص در خصوص مشکلات یا بیماری های جنین از سوی پزشک آزمایشات تشخیصی دیگری نیز تجویز و انجام می شود. البته باید افزود که تقریبا اکثر آزمایشات غربالگری در دوران بارداری بسیار ساده و رایج هستند، به عنوان مثال آزمایش تحمل گلوکز برای تعیین میزان قند خون مادر در دوران بارداری صورت می گیرد و برخی دیگر از این نوع آزمایشات در صورت نیاز و موارد خاص توصیه می شود، مانند: آزمایش توبرکولین برای تشخیص بیماری سل، لازم به ذکر است، برای تجویز این نوع آزمایش محیط زندگی مادر هم تاثیر گذار است.

غربالگری در دوران بارداری در چه زمانی باید انجام شود؟

بنا به تقسیم بندی های سه ماهه در بارداری غربالگری ها در سه مرحله انجام می شود که در ادامه توضیحاتی بیشتر در این مورد ارائه می شود. غربالگری های سه ماهه اول بارداری در هفته های یازده تا سیزده بارداری صورت می گیرد که این آزمایش های معمولاٌ شامل آزمایش خون و سونوگرافی که در این دوران به صورت روتین انجام می شود. موضوع اصلی و مورد بررسی در این آزمایش ها سنجش میزان سلامت عمومی جنین و بررسی احتمال وجود بیماری های ژنتیکی و فیبروز کیستیک و مشکلات قلبی و عروقی جنین است. غربالگری سه ماهه دوم بارداری در هجده تا بیست و یک هفتگی و با بررسی آزمایش خون و سونوگرافی شروع می شود، در این مرحله پزشک به ابتلا یا عدم ابتلا جنین به بیماری های سندروم داون یا نقص لوله ی عصبی پی می برد. در مورد عارضه ی نقص لوله عصبی، این بیماری در هنگام تشکیل مغز و طناب نخاعی اتفاق می افتد.

غربالگری در دوران سه ماهه اول بارداری

سونوگرافی: این آزمایش با استفاده از دستگاه های رادیولوژی که با امواج صوتی تصاویری واضح از جنین در مورد تعداد هفته های بارداری و میزان رشد اندام و استخوان ها را به پزشک نشان می دهد. این نوع از سونوگرافی ها را تحت عنوانNT یا نوچال یاد می کنند.

آزمایش خون اولیه: این نوع آزمایش تمامی تغییرات و مواد درون خون را مورد بررسی قرار می دهد.

نمونه برداری از پرز های جفت: این نوع از آزمایش غربالگری نسبتاٌ تهاجمی است از هفته ده تا دوازده با نمونه برداری از پرز های جفتی برای تشخیص اختلالات ژنتیکی و یا نقایص مادرزادی، به دو شکل شکمی و واژنی انجام می گردد.

غربالگری سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه ماهه اول بارداری

غربالگری سه ماهه دوم بارداری

آزمایش خون: در این سری از آزمایش های خونی میزان پروتئین های جنین اندازه گیری می شود.

سونوگرافی: نوع دیگری از تصویر برداری در این دوران انجام می شود که تحت عنوان آناتومی جنین شناخته می شود و این نوع سونوگرافی بسیار دقیق و درست خواهد بود به صورتی که تمامی اندام های جنین را مورد ارزیابی قرار می دهد.

آزمایش گلوکز: این نوع آزمایش هم برای بررسی میزان قند خون مادر در دوران حاملگی انجام می شود.

آمینوسنتز: برای ارزیابی مایع آمنیوتیک رحم که در دوران بارداری جنین را احاطه کرده است و شکل ژن جنین صورت می گیرد. آمینوسنتز ها انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها برای تشخیص عارضه ای انجام می شوند.

غربالگری در سه ماهه سوم بارداری

در مرحله آخر آزمایش های غربالگری ابتلا یا عدم ابتلا عفونت شدید نوزاد یا مادر در نواحی دهان، گلو، مجاری انتهای روده و واژن مورد بررسی قرار می گیرد. نکته قابل ذکر این است که در این مرحله ابتلا به عفونت واژینالی برای مادر خطرناک نیست، اما برای نوزاد که سیستم دفاعی بدن ش هنوز قوی نیست بسیار خطر آفرین می باشد.

 در صورتی که در هر کدام از این بررسی ها بیماری یا مشکلی مشاهده شود با استفاده از ابزار های مخصوص در همان دوران درمان یا از ابتلا به دیگر بیماری ها هم جلوگیری می شود.

نتیجه گیری

به خانم های باردار اکیداٌ توصیه می کنیم آزمایش های غربالگری در دوران بارداری را حتما انجام دهند و همینطور از متخصص زنان و زایمان در این باره کمک بگیرید تا با اطلاعات مفیدی از این آزمایش ها و پزشک تان به دست می آورید به همه ی نگرانی های تان در رابطه با سلامتی خود و جنین تان پایان دهید.

راه های ارتباطی با دکتر افسانه مهرنامی:
شماره های ۶۶۹۳۳۹۰۶ – ۶۶۹۳۳۸۶۹
صفحه اینستاگرام: DrAfsanehMehrnami

برای کسب اطلاعات بیشتر به بهترین جراح زیبایی زنان در تهران مراجعه نمایید.

دکتر افسانه مهرنامیمشاهده نوشته ها

دکتر افسانه مهرنامی بورد تخصصی جراحی زنان و زایمان و نازایی - فارغ التحصیل ازدانشکده علوم پزشکی ایران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانه تماسواتس آپ